© Kreativna mreža Panonika 2019.

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
info

Prati nas

O festivalu

O nama

HAJDE! je spona između mladih umetnika koji žive, rade ili studiraju u Švajcarskoj sa umetnicima koji svoju umetničku karijeru grade u Srbiji. Švajcarska je zemlja bogate i raznolike umetničke prošlosti i savremene umetničke scene. Mladi umetnici iz celog sveta borave u Švajcarskoj radi studiranja, stručnog usavršavanja i različitih oblika svojih profesionalnih usmerenja. Istovremeno, u Srbiji, posebno u Novom Sadu, pojavljuju se novi oblici scenske umetnosti i stvara se inovativna generacija savremenog teatra.
Upravo zbog toga, važan cilj naseg Festivala jeste da spojimo ova dva raznolika sveta i omogućimo im da njihova dela predstave međunarodnoj javnosti,najpre na Fruškoj gori, a potom širom Evrope i sveta.
 

HAJDE! ima dvostruku ulogu: S jedne strane festival nudi raznovrstan program međunarodnih predstava i edukativnih radionica usmerenih za razvoj publike.

 S druge, festival pruža mogućnost upoznavanja, obostranog stručnog usavršavanja, povezivanja i razvijanja prijateljskih i profesionalnih odnosa.
 

HAJDE! se održava u prelepom okruženju Nacionalnog parka Fruška gora, područja sa prirodnim ekosistemima visoke vrednosti. Organizator Festivala – Panonika (u proteklim godinama sa fokusom na zaštiti i unapređenju životne sredine) insitira na održivom okviru Festivala promovišući pored glavnih ciljeva Festivala i očuvanje prirode i njenih vrednosti.

O nama

O organizatorima

Kreativna Mreža Panonika (Srbija)

Kreativna mreža Panonika je neprofitna, nevladina organizacija koja je osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti kulture i umetnosti, obrazovanja i terapije, turizma i zaštite životne sredine. 

O partnerima

Jugend Bildet - Mladi rade (Nemačka)

Udruženje je osnovano 2014. u Berlinu, sa ciljem podsticaja profesionalne edukacije, uključujući pomoć studentima, i podsticaja kooperativnog razvoja. Težište aktivnosti Udruženja je u Srbiji,  sa ciljem da se podstakne izgradnja lokalnih struktura. U partnerstvu sa Panonikom, JB je realizovao brojne projekte, akcije i edukacije na polju ekologije i obrazovanja kako za mlade, tako i za najmlađe. 

Accademia Teatro Dimitri
 (Švajcarska)

Nedaleko od Monte Verità u Asconi,  Akademija poznata u svetu po avangardnim umetničkim iskustvima  s početka dvadesetog veka. Mesto gde se učenici potpuno udubljuju u praksu umetničkog istraživanja, podstaknuti međunarodnim okruženjem iz dvadesetak zemalja.

The H.O.M.E. Project (Srbija)

The H.O.M.E. Project je krovni naziv za nekoliko različitih aktivnosti (soba)  koje za cilj imaju pomoć  zajednici da bolje razume svet prirode, kao i izmenjenu ulogu čoveka u tom svetu.

Namera osnivača (domaćina) je da realizuju koncept koji će kroz kulturu, umetnost, gastronomiju, ekologiju, turizam i razne vrste pomoći i samopomoći promovisati savremeni koncept kulture življenja u malim zajednicama, koje na bazi temeljnih humanih vrednosti pronalaze način da ostvare ravnotežu izmedju pojedinačnog i opšteg, prirodnog i urbanog, lokalnog I globalnog.

Gorski Smeško
(Srbija)

Fruškogorska oaza mira i relaksacije na Popovici. Mesto gde ćete provoditi vreme uz opuštajuću pesmu ptičica i nežni žubor vode :)

Uživajte u opuštenoj gorskoj atmosferi. Prijatan vetrić i ljubazno osoblje Vas čekaju i ove sezone :)

Compagnie Digestif (Švajcarska)

Organizacija godinama obogaćuje kulturni život na najrazličitije načine - od satire,  preko klovnovstva i animacija do savremenih predstava. Uz puno empatije i profesionalnosti, bavi se umetnošću i na pedagoški način. Prilagodljivost i hrabrost za ostvarivanje čak i nemogućih zadataka, kao i svakodnevni izazovi života, predstavljaju istinsko obogaćivanje njihovog umetničkog rada. 

International Theatre

Institute Swiss (Švajcarska)

Organizacija nastala s namerom da podrži UNESCO-ove ciljeve u kulturi, s idejom da stvori platformu za međunarodnu razmenu i da se u obrazovanje uključe izvođačke umetnosti, kako za početnike tako i za profesionalce. Dodatno, scenske umetnosti se koriste za razvoj uzajamne saradnje, razumevanja i mira. ITI se razvio u najveću svetsku organizaciju scenskih umetnosti, sa preko 90 centara raspoređenih po svim kontinentima.

CWBI sa svojih 15 centara širom sveta, deluju pod zajedničkom vizijom: ponuditi radost i smeh osobama u patnji, posebino deci koja žive u kriznim područjima.

U pozorišnom svetu, scenska prisutnost umetnika na pozornici, ključna je za komunikaciju i uključivanje javnosti.

U svakodnevnom životu, često podcenjujemo potencijal prisutnosti koju nosimo kao pojedinci. Klovnovi bez granica ističu vrline pojedinca!  

Clowns without Borders (Švajcarska)

Nacionalni park
Fruška Gora (Srbija)

Naziv Nacionalnog parka potiče od naziva istoimene planine, a naziv Fruška gora nosi u svom pridevskom obliku etnik Frug u značenju "Roman", te na taj način ime ove planine čuva uspomenu na jednu etničku zajednicu koja je davno nestala iz ovih krajeva.

Fruška gora je proglašena nacionalnim parkom 1960. godine, u cilju obezbeđenja trajne zaštite. Područje aktivne zaštite obuhvata 25.525 ha. ​

 

Lokacija, specifična geološka istorija, različiti mikro-klimatski uslovi, čine ovu planinu veoma interesantnom i važnom za različite naučne oblasti. Zahvaljujući jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruška gora se naziva i "ogledalom geološke prošlosti".